И аз да кажа

(или моето скромно мнение)

За старите българи, топлата вода и студентите

leave a comment »

Баба… наля в коритото топла вода и повика дядо да му измие главата. Дядо си миеше главата от Великден на Великден, преди да отиде на черква, но сега бе принуден от изключителните обстоятелства да падне на четири крака пред коритото. Баба натърка плешивото му теме с един голям и твърд като кирпич сапун, ливна му две канчета вода и го избърса. Като го погледна след малко, тя едва го разпозна. Лицето на дядо се бе преобразило до такава степен, че ако облечеше бяла риза с вратовръзка, можеше да мине за секретар-бирник или дори за околийски началник. Къде с молби, къде с бой, понеже изпитваха ужас от водата, през коритото минаха и тримата сополанковци.

„Преди да се родя“ Ивайло Петров

В училище се хилихме на този пасаж, ама много се хилихме. Сега обаче с разбиране клатя глава. И аз да бях на мястото на българите от онези времена и аз нямаше да обичам да се къпя. И не само на българите – ами французите, англичаните, които се обливали с парфюм, защото не обичали да се къпят. Е, как ще обичат….

Случвало ли ви се е в продължение на седмици да загрявате вода, да пълните легени, за да се изкъпете. А случвало ли ви се е да треперите, защото времето вече си е хладно, докато се изтъркате и докато не можете да се поливате с водата. Не. И на управниците на държавата и на СУ не им се е случвало.

Ама на мен ми се случва, вече няколко седмици. А на някои почти два месеца. В София, през 2010 г.

И мога да ви кажа, че напълно разбирам защо хората преди време са се къпали веднъж годишно. Та то си е цял ритуал. И не, не съм останала мръсна и не съм спряла да се къпя – просто за това полагам усилия, не само, за да бъда чиста, а и за да остана здрава след треперенето в банята.

А ако още не сте чули защо съм в това положение, ще ви кажа. Софийският университет няма пари да си плати на Топлофикация и те, разбира се, завъртяха кранчето.

През месеците липса на топла вода се чуха куп обещания. Четох, как СУ е предприел мерки за пестене на бюджета (ама Ректоратът е прясно ремонтиран). Разни хора си подмятаха топката с отговорността, като на моменти дори я губеха от поглед и забравяха какво са казали/обещали дни преди това.

И нямаше да пиша по въпроса, защото само ме хваща яд. След поредното къпане с канче обаче реших, че поне трябва да си излея мъката. И не, не мисля, че ако напиша/т нещо по въпроса в медиите ще се случи нещо особено. Защото тук виновни няма или има ама са другите и когато вината се прехвърля от човек на човек, от институция на институция, дори на медиите (ако изобщо проявят интерес към нещо, което интересува толкова малко публика) им е трудно да пукнат топката, така де, да разкрият виновника и да го посочат с пръст.

Друго обаче искам да кажа. Студентите в България можем да ставаме все по-глупави и незаинтересовани от случващото се. Има обаче и будни млади хора. Такива, които не биха позволили да ги използват за оправдание, да ги употребяват за постигане на неясни цели. И е хубаво някои хора да разберат, че да си играеш с търпението на студентите не е добър ход и може да ти изиграе много лоша шега.

Advertisements

Written by Жени

23.09.2010 at 0:55

Публикувано в Гафове, Още нещо...

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: