И аз да кажа

(или моето скромно мнение)

Да си поговорим за Европейската комисия

10 Коментари

Рядко си позволявам да съм крайна и още повече да изказвам крайни мнения. Не обичам много, много да говоря и за това, което уча, или по-скоро за това, което вече знам малко или много. Тази сутрин обаче прочетох статия, която искрено ме ядоса- не самата статия, а безобразието, за което съобщаваше.

Статията е от вестник Дневник и става въпрос за поредната изцепка на настоящия министър на външните работи Румяна Желева. И не ме провокира толкова „ходенето до тоалетна“. Нещо друго ми направи особено впечатление: Министър Желева е приела да бъде номинирана за заместник-председател на Европейската народна партия, което е в разрез не само с Кода за поведение на еврокомисарите, както са отбелязали от Дневник, но и с ДЕО (Договора за Европейска общност)  (Из чл.213- „Членовете на комисията не могат по време на своя мандат да упражняват друга платена или неплатена професионална дейност“).

Вярно е, че може да съм субективна- г-жа Желева определено не ми харесва, но глупостите й започват да стават все повече, което определено не е добре и то не само за мен. Може да образована жена- не съм я проучвало обстойно (все още). И да, човек не може да е запознат с всичко, обаче- ТЯ ще става комисар- може ли да не прочете основните текстове, които се отнасят за комисията (пример: в ДЕО са само 9 члена)? (Явно може.) Още не ми го побира главата. Освен това- ако не тя- поне екипът й да беше я подготвил- все пак се говори, че тя ще е комисар от самото формиране на правителството.

Лошото е, че много голям процент от българите нямат никаква идея какво всъщност представлява комисията на ЕС. И нито политици, нито медии обясняват. Говореше се, че Р. Желева ще защитава интересите на България, мрънкаха за определени ресори, за да може да ни помогне българският комисар и още куп глупости, на които мога да отговоря само с „Да бе, да“.

Трите основни институции в Европейския съюз са комисията, парламентът и Съветът на министрите, като всяка от тях си има определени функции. Сега няма да разяснявам подробно, а само ще кажа с няколко думи основното. Всъщност за гражданите на Съюза се грижи парламентът, затова и той се избира пряко от тях. Съветът е отговорен за  интересите на държавите, на него се взимат основните решения. Съставът му е различен, в зависимост от проблемите, които ще се обсъждат, но винаги е на министерско равнище или заседава в състав от държавни глави и правителствени ръководители.

Комисията се грижи за спазване на Договорите и за даване на предложения, т.е. отговаря за интересите на Съюза. Тя няма нищо общо с интереса на държавите или поне не би трябвало да има. Щом избран за длъжността стане комисар той дори няма право да казва „моята страна“- правилното е „страната, която познавам най-добре“. Сами се досещате, че това автоматично означава, че няма как комисар да се грижи за интересите на държавата си. Е, и тук има договорки- пресен и много популярен пример- новият комисар, отговарящ за вътрешния пазар и финансовите въпроси- Мишел Барние. В този случай от рано се прогнозира англо-френски сблъсък, но само времето ще покаже какво ще се случи.
И все пак- комисарите трябва да работят в интерес на Съюза и много малко от тях са си позволявали да твърдят друго.
Масово у нас обаче се смята (а и медиите, да не говорим за българските водещи политици, помагат за разпространението на тези разбирания), че комисар е равно на представител на държавните интереси. Е, не е така.

А за така обсъжданият ресор на Румяна Желева може да поговоря друг път, но и там нещата не са точно така, както ги представя тя, а и Премиерът ни.

Edit: Още за статията, но най-вече по „тоалетните страсти“, можете да видите при Руслан Трад.

Advertisements

Written by Жени

05.12.2009 at 19:29

Публикувано в ЕС, От пресата

10 Коментари

Subscribe to comments with RSS.

 1. Новини от последния час- Румяна Желева е избрана за заместник председател на ЕНП.
  Днес коментирахме въпроса с колеги. За някои от тях няма проблем да се съвместяват двата поста, за мен това си е чист конфликт на интереси.
  Още двама (ако не се лъжа) комисари са в същата ситуация- обсъждания предстоят.

  Жени

  10.12.2009 at 19:57

 2. Това означава ли,че няма да имаме еврокомисар?

  Павка

  11.12.2009 at 10:09

 3. Не, за сега не означава- не било конфликт на интереси според някои. Въпросът е, че и в Комисията още не знаят как точно да реагират. Факт е, че не е само тя. Ще стане ясно. Реално Комисията още не е положила клатва, така че ще им трябва известно време да вземат решение. Следя нещата, така че ще информирам при развитие 😉

  Жени

  11.12.2009 at 18:11

 4. Още от Дневник по темата за българския кандидат за комисар или по-скоро за проблемите около нея- http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/15/831014_jeleva_shte_triabva_da_razseiva_sumneniia_pri

  Жени

  16.12.2009 at 7:27

 5. Наистина ли нещата около кандидата ни за еврокомисар са толкова сериозни или нашата преса преекспонира ситуацията? …Или – обективни ли са журналистите?

  Павка

  16.12.2009 at 11:53

 6. Тук може да се намери много информация по темата с изслушването на Желева: http://www.dnevnik.bg/evropa/novini_ot_es/

  При Иван Бедров има и клипче с откъси от изслушването: http://ivanbedrov.com/?p=1700

  Аз поне известно време няма да коментирам.

  Жени

  13.01.2010 at 7:00

 7. И една статия от колеги европеисти http://www.dnes.bg/evrointegracia/2010/01/14/izpit-po-nikoe-vreme.84176

  Жени

  14.01.2010 at 19:52

 8. Статията на колегите ти ми допадна.Умерена е, достъпна е, но има и някои дразнещи повторения-„домашното“ например.Не е писана от ІІ и ІV курс, значи е от вашите!?

  Павка

  15.01.2010 at 15:10

 9. Май не е от нашите. Според мен са четвърти курс, но проучването ще го правя другата седмица 😉

  Жени

  16.01.2010 at 10:13


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: