И аз да кажа

(или моето скромно мнение)

Блогът: особености на комуникацията

leave a comment »

или
Що за животно е това блогът

Имах претенциите, че съм що-годе добре запозната с Интернет- пространството, но какво се оказа-… колко и да ме е срам да си го призная,  до сега не се бях сблъсквала челно с един от най-разпространените начини на комуникация online (както разбрах по- късно)- с  Блог. Сега след като опознах този начин на общуване със спокойствие и леко задоволство мога и аз да кажа- ами Блогът не хапе….

Всъщност Блогът е пространство в мрежата, което може да съдържа от много лична информация до общественозначими новини.
 

В своя собствен блог всеки може да сподели лична информация под формата на дневник. Освен това може да покаже какво го е впечатлило и какво го вълнува чрез снимки, аудио и видео файлове. Като не трябва да забравя, че информацията, която предоставя най-често е достъпна до потребителите от цял свят. Те от своя страна могат да изразят своето мнение под формата на коментари (разбира се, коментарите могат да се контролират от собственика на блога). 

Друга особена функция на блога е, че може да служи за импровизиран личен вестник- всеки може да споделя със света нови, който са го впечатлили или дори да пише собствени статии. Коментари отново има и според мен са особено полезни в този случай- ако собственика на блога иска да споделя новини или е начинаещ в писането на статии, всякакви коментари биха му били от полза…
 

Разбира се, и воденето на
online дневник, и писането на статии може да става в отделен сайт, но много потребители твърдят, че поддръжката на блог е много по-лесна. Коментарите, които се оставят пък се съхраняват толкова време, колкото прецени собственикът на блога и откриването им е сравнително лесно. Освен това блогът има достатъчно предимства- разнообразни приложения, различни изгледи, възможност да бъде допълнително развиван. 
Напоследък блогът е много привлекателен и за четене. Най- вероятно това се дължи на организираността на блоговете. Освен това голяма част от тях са специализирани в една- две области, което прави четенето по-лесно или- всеки според интересите си….  Блогът се превръща в своеобразна медия- потребителите са будни и четящи хора, които следят новостите във всички области. Обменът на информация е много бърз, като степента на достоверност е сравнително голяма (голям процент от потребителите дават една или повече препратки към източници, потвърждаващи информацията).  

Като заключение мога да добавя, че блог може да си направи всеки, който иска и то за по-малко от 10 минути. Необходимо е малко желание и вдъхновение… (о;

 

Advertisements

Written by Жени

28.11.2007 at 15:23

Публикувано в Образование

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: